Eindelijk promotie voor scheidsrechter Luc Verhart (19): ‘Was wel uitgekeken op de vierde klasse’

28 september 2022 

Tekst: Bram van Zundert, Foto's: Fons Sluiter - De Gelderlander

Ook voor het scheidsrechterskorps begint komend weekend het competitievoetbal. De oude garde stapt graag opzij, maar waar blijft de nieuwe?

Luc Verhart had het zondagmiddag uitstekend naar zijn zin in Huissen. De pas 19-jarige scheidsrechter uit Elst nam met het bekerduel van derdeklasser Jonge Kracht tegen vierdeklasser SC Veluwezoom (2-4) een voorproefje op wat hem komend seizoen te wachten staat: derdeklassevoetbal. Eindelijk.

,,Door het afgebroken coronaseizoen 2020-21 waren er niet genoeg wedstrijdreportages om een eerlijke scheidsrechtersranking te maken”, zegt Verhart, die al langer in de vierde en vijfde klasse fluit. ,,Daarom is vorige zomer geen scheids gepromoveerd of gedegradeerd. Voor sommigen pakte dat goed uit, maar voor mij zeker niet. Het klinkt suf en een beetje ondankbaar, maar je bent als scheidsrechter op een gegeven moment wel uitgekeken op de vierde klasse.”

Coronatijd: geen cursussen, geen spelregeltoetsen, geen promotie. Het gevolg? Afhakende arbiters. De voetballoze periode heeft een zware wissel getrokken op de motivatie van het scheidsrechterskorps in het amateurvoetbal, ziet Verhart. Zeker bij de jeugd.

,,De aanvoer van jongeren is op het moment heel erg klein. Ik merk het aan de reacties bij clubs, die zijn scheidsrechters van mijn leeftijd helemaal niet gewend. Als ik kom, is de reactie altijd: ‘oh, dat is een jong koppie’. Talent moeten we koesteren. En goed begeleiden. Zo hou je jongeren enthousiast over het vak.”

 

Trouwe dienst

Arbiter Paul van Koolwijk, tevens wedstrijdsecretaris bij SV Angeren, onderschrijft de woorden van zijn jonge collega. ,,Ik ben 60 en fluit nog steeds in de eerste en tweede klasse van het zaterdagvoetbal; eigenlijk zou er in mijn plaats al lang een jonger iemand moeten lopen”, zegt Van Koolwijk, die eerder dit jaar werd onderscheiden met de Gouden Scheidsrechtersspeld voor 33 jaar trouwe dienst in het zwart.

Een deel van het probleem ligt ook bij de jongeren zelf, stelt hij. ,,Als het even wat minder loopt, dan stoppen ze sneller. En dat is jammer, want tegenwoordig kun je als scheidsrechter heel gauw carrière maken. Als echte topper kun je al snel op divisieniveau fluiten.”

Daarop hoopt Verhart vurig. Al is het jaar vertraging niet per se een nadeel voor hem, vindt Van Koolwijk. ,,Het zijn nu eenmaal niet alleen mooie wedstrijden bij clubs waar alles goed georganiseerd is. Ook de vervelende duels moet je in je bagage hebben. Voelen hoe dat is. Als je die op lager niveau niet fluit, ga je later gegarandeerd tegen zaken aanlopen.”

 

NEC Onder 21

Verhart kan het evenwel niet snel genoeg gaan. Hij geniet van het fluiten en raadt het al zijn leeftijdsgenoten aan. ,,Zo gaaf wat ik al heb mogen meemaken. Onder 21-wedstrijden van NEC bijvoorbeeld, die zijn echt op hoog niveau. Dat voetbal is zo mooi om te zien, dan geniet ik ervan dat ik daar bij mag lopen. De derde klasse komend jaar wordt ook top, met al die mooie derby’s.”

Met SV Angeren, GVA, HAVO, DVOL, Driel én Jonge Kracht in 3D gaan ze Verhart in de Betuwe komend seizoen vaak zien. En daarna? Op naar Spero, in zijn woonplaats Elst. Die club is immers tweedeklasser. ,,Mijn opleiding voor dat niveau wil ik dit jaar vast gaan doen. Maar nu ga ik eerst hiervan genieten.”